Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Ιλισσός (Ιλίσια)

Το σινεμά είνα δεξιά.
Πηγή: mixanitouxronou.g
Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"
30/06/1972
Αεροφωτογραφία 1965 από Υπ.Χω.Δε.
Σημείωση: η οδός Μιχαλακοπούλου είναι ποτάμι.

Σκιτσο
Πηγή: Bing maps, σημερινό ξενοδοχείο.

Αντιμάχου & Ποταμιάνου 7, Θερινός. 1959 - 1973.
Υπερυψομένος κινηματογράφος δίπλα 
στο τότε ποτάμι του Ιλισσού που καλύφτηκε.
Έγινε το ξενοδοχείο Holiday Inn ή μετά
Crowne Plaza. Γκρεμίστηκε τέλη δεκαετίας 70.

Σχόλιο Μάνου
Ιλισσός
Πολύ αγαπητός, φροντισμένος θερινός κινηματογράφος, που ξεκίνησε να λειτουργεί όταν η Μιχαλακοπούλου ήταν ακόμα ποταμάκι και υπήρχε ένας στενός δρόμος που λεγόταν Ιλισίων. Λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος προς τον αδιαμόρφωτο και χωρίς κίνηση δρόμο, η είσοδος του κινηματογράφου έγινε αρχικά στον πίσω δρόμο (Ποταμιάνου) που έβλεπε στη γειτονιά. Από την Ιλισίων φαινόταν ο ψηλός τοίχος της οθόνης. Μετά τη διάνοιξη της Μιχαλακοπούλου, η παλιά έξοδος κινδύνου που είχε πρόσωπο προς αυτήν, μετατράπηκε σε κύρια είσοδο - πολύ περιορισμένη βέβαια και ανάποδη, αφού έμπαινες από την οθόνη.
Χωρίς να έχει κάτι ιδιαίτερο, ο Ιλισσός ήταν ένας εγκάρδιος κινηματογράφος με καλές ταινίες. Αργότερα στη θέση του και στο διπλανό οικόπεδο χτίστηκε το ξενοδοχείο Holiday Inn (σήμερα Crowne Plaza).

Αναμνήσεις
Ο Θεόδωρος ζει πολλά χρόνια στα Ιλίσια, αρχές Παπαδιαμαντοπούλου.Τα καλοκαίρια πήγαινε στον κινηματογράφο Ιλισσό. Επίσης θυμάται αρχές δεκεατίας 60 στην θέση της Μιχαλακοπούλου περνούσε ο Ιλισσός ποταμός. Κάποιος για να περάσει το ποτάμι υπήρχε μια γέφυρα στην Αλκμάνος. Στα πλάγια μάλιστα του ποταμού υπήρχαν παράγκες. Ο Ιλισσός ήταν ένας πράσινος, δροσερός κινηματογράφος. Στη θέση του έγινε το ξενοδοχείο Holiday Inn
Επίσης θυμάται τη κωμωδία "Επιθεωρητής Κλουζό" με τον Άλαν Άρκιν και όχι τον Πήτερ Σέλερς. Δίπλα από το σινεμά υπήρχε μία γνωστή ταβέρνα.

Θυμάμαι τη σάτιρα τρόμου του Ρομάν Πολάνσκι "Η νύχτα των βρυκολάκων" κάπου το 1969. 

2 σχόλια:

  1. Αλκμάνος, όχι Αλκμάνους (ο αρχαίος λυρικός ποιητής Αλκμάν). Δεν ήταν σε ύψωμα ο Ιλισσός, αλλά όντως ήταν μες στο πράσινο. Τα παιδιά, όταν ήταν ακατάλληλο το έργο ή δεν είχαμε λεφτά, τη στήναμε στα σκαλάκια της Αντιμάχου, από όπου φαινότανε αρκετά καλά η οθόνη του. Δίπλα στον Ιλισσό ήσαν Τα Καλάμια, μια επίσης καταπράσινη ταβέρνα, και πιο δίπλα το κτίριο των πλυντηρίων του ξενοδοχείου της Μεγάλης Βρεταννίας, εκεί που βρίσκεται σήμερα το κτίριο της Ασφαλιστικής AXA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ηταν σε υψωματακι οντως

    ΑπάντησηΔιαγραφή