Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Ζαν Μαρί (Παλ. Φάληρο)

Πηγή "Σερίφης ο μηχανοφάφος" 1983.
Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"
01/08/1969
Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα", 23/06/1992.
Πηγή: Internet, το πρόγραμμα.
Πηγή: Γαλλική ταινία "Οι διαρρήκτες" 1971.
Σκίτσο
Πηγή: Internet
Λεωφ. Ποσειδώνος 10, (Λεωφ. Απόλλωνος), 
(Τροκαντερό), Θερινό. 1970 - 1992.
Θέσεις 850 με εξώστη. 
Γκρεμίστηκε τέλος δεκαετίας 90. 

ΠΑΛ. ΦΑΛΗΡΟ
Απουσίες στον κινηματογράφο
Ο συρμός σχεδόν άδειος. Περίπου όπως και το πρωί. Το πρωί είχε και μερικούς συνταξιούχους. Τυχαία να τους είχα γυρίσει την πλάτη; Πάντως τους πιτσιρικάδες τους πρωινούς δεν τους είδα. Σκασιαρχεία γίνονται πρωινές ώρες. Αν κι εγώ θυμάμαι να κάνουμε σκασιαρχείο και νωρίς το απόγευμα, όταν ήμασταν απογευματινοί βέβαια. Τότε λειτουργούσε ο κινηματογράφος Απόλλων στην περιοχή. Ήταν αρκετές οι φορές που ο απουσιολόγος έπαιρνε εκεί, μέσα στον κινηματογράφο, απουσίες. Και εκεί όμως, μόνον μια φορά είχε τύχει να πάω με κοπάνα. Η οικονομική ανέχεια ήταν περισσότερο από προφανής.
Διαδρομή με ήλιο. Η λεωφόρος δίπλα μου, σ’ αυτό το κομμάτι, ελεύθερη. Η κυρία του διπλανού καθίσματος ψάχνει τηλεφωνικώς για τα ένσημά της κι εγώ για τις εικόνες που έβλεπα σαν επιβάτης του λεωφορείου της γραμμής Πειραιάς- Ν. Σμύρνη. Η απόσταση μέχρι την Θησέως αγνώριστη. Τι έγινε η ψυχιατρική κλινική του Μαρκομιχελάκη;
Ο ιππόδρομος. Ό,τι απέμεινε. Εδώ θα γίνει η Λυρική και η Εθνική Βιβλιοθήκη. Ανακοινώθηκε πρόσφατα με τυμπανοκρουσίες η σχετική συμφωνία. Οι αντίθετες φωνές, “πνίγηκαν”. Ως συνήθως.
Media Markt, Village World Faliro. Η νέα εικόνα της περιοχής. Φυσικά επάνω σε επιχωματώσεις. Ψάχνω απέναντι, για το Ζαν Μαρί. Παλιός θερινός κινηματογράφος. Δεν υπάρχει πια. Χάθηκε, μαζί με τη νιότη μας.

Αναμνήσεις
Θυμάμαι το 1971 τη ταινία που ανέβασε τον Μπερνάντο Μπερτολούτσι "Ο κονφορμίστας" με τον Ζαν Λουί Τρεντινιάν. Το 1972 ήταν μήνας Νοέμβριος και κρατούσε ακόμα η καλοκαιρία  την ευρωπαική παραγωγή "25η ώρα" με τον Άντονι Κουίν. To 1976 τη γαλλική αστυνομική ταινία "Φόβος πάνω από τη πόλη" με τον Ζαν Πολ Μπελμοντό στο ρόλο του επιθεωρητή.

1 σχόλιο: