Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ρεξ (Πανεπιστημίου)

Πηγή ελλ.ταινία "Άρπα Colla" 1982.
Πηγή φωτο Facebook/οι κινημ. που αγαπήσαμε
Πηγή φωτο fb/οι κινημ.που αγαπήσαμε.
Πηγή φωτο περιοδικό Marie Claire

Πηγή προγράμματος Facebook/
Makis Sourbis
Πηγή φωτο Facebook/kostas dimopoulos
Πηγή Facebook/Ioannis Konstanopoulos
Πηγή Facebook/Μάρω Μπουρδάκου 1965.

Πηγή Facebook 1949.
Πηγή Facebook
Πηγή: Vimeo
Πηγή: ellinikoskinimatografos.gr
Πηγή: lolanaenaallo.blogspot.gr
Ημερ. λήψης: 29/12/2015
της Αθηνας, Αττικη - Old photos of Athens, 
Attiki/Facebook
Πηγή ελλην. κινηματογράφος "Ντελίριο" 1983.
Πηγή ελλην. κινηματογράφος "Ντελίριο" 1983.
Πηγή ελλην. κινηματογράφος, η Ελένη Προκοπίου στη
ταινία "Αγάπη που δεν σβήνει ο χρόνος" 1966.
Πηγή: Facebook/Dionysis Anninos  
στην ομάδα "Παλιές φωτογραφίες της 
Αθήνας, Αττικής - Old photos of Athens, Attiki"
Πηγή: Internet 1948.
Πηγή: Internet
Πηγή: Internet
Ημερ. λήψης: 28/01/2009, η ομώνυμη στάση.
Πηγή: Internet
Πηγή: Internet
Πηγή: ΕΟΑ
Πηγή: Αρχείο ΕΡΤ
Νυχτοπερπατήματα 1964
Ο Κ.Καρράς και η Μ.Κουράκου μπροστά από το ΡΕΞ.
10 μέρες στο Παρίσι 1962
Ο Γ. Γκιωνάκης και η Α. Μαντζουράνη στο σινεμά
REX, Πανεπιστημίου.
Μιά ζωή την έχουμε 1958
Ο Δημ. Χορν στην Πανεπιστημίου, πίσω του οι
κινηματογράφοι ΡΕΞ και ΤΙΤΑΝΙΑ.
Πηγή: Ελληνικός κινηματογράφος
"Πλούσιοι χωρίς λεφτά" 1960.

Πανεπιστημίου 48, Χειμερινό.
Λειτούργησε 1937 - 1987. Θέσεις 1508.Είχε δύο
εξώστες & θεωρεία στα πλάγια.Του
αρχιτέκτονα Βασ. Κασσάνδρα. Επιχείρηση
του Σκούρα. Λειτούργησε και τις πρωινές
ώρες. Υπάρχει ομώνυμη στάση λεωφορείου. ΡΕΞ 
Κυρήχθηκε ως διατηρητέο σινεμά.
Έγινε κέντρο διασκεδάσης.

ΡΕΞ, Πανεπιστημίου (Α)
Ο δημοφιλέστερος κινηματογράφος για το ευρύ κοινό, στο επιβλητικό (σε στυλ αμερικάνικου ουρανοξύστη) και καινοφανές, για την εποχή του, κτίριο. Διέθετε δυο εξώστες και πλευρικά θεωρεία, καθώς και καινοτομικά συστήματα (ο πρώτος, μαζί με το Cineac, που διέθεταν air conditioning για διαρκή λειτουργία, κ.ά.). Με την υποβάθμιση του αθηναϊκού κέντρου και την πτώση της κινηματογραφικής κίνησης, έχασε την αίγλη του. Έχει μετατραπεί σε κέντρο διασκέδασης… (Μάνος)

Αναμνήσεις
Θυμάμαι το 1962 το ιστορικό έργο "Ο Λέων της Σπάρτης" με τους 300 του Λεωνίδα και τη μάχη των Θερμοπυλών. Το ελληνικό μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη "Κάτι να καίει" το 1964. Το 1972 "Τα γεράκια" με τους Τζέιμς Στιούαρτ και Χένρι Φόντα. Το 1973 το γουέστερν "Βίβα αμιγκος" με Άντονι Κουίν και Φράνκο Νέρο. Το 1982 τη ταινία του Ν. Κούνδουρου "1922".

ΡΕΞ, ΣΙΝΕΑΚ
Το μέγαρο «Ρεξ»
Το μέγαρο θεαμάτων «Ρεξ» στη μικρή Αθήνα του 1937 φάνταζε αληθινός ουρανοξύστης, και έπαιξε το σπουδαιότερο ρόλο στην καλλιτεχνική κίνηση της χώρας: ένα εκπληκτικό θέατρο στο ρετιρέ, το μεγαλύτερο της Ελλάδας, το «Σινεάκ» στο υπόγειο και ο κινηματογράφος ανάμεσα, από τους μεγαλύτερους και ωραιότερους της Ευρώπης.
Τον Φεβρουάριο του 1937 σηκώθηκε για πρώτη φορά η βαριά βελούδινη αυλαία του θεάτρου «Κοτοπούλη», με τον τεράστιο πολυέλαιο και τα επιβλητικά θεωρεία. Στη σκηνή η «Βασίλισσα Ελισάβετ» του Αντρέ Ζοσέ, με τη Μαρίκα Κοτοπούλη στο ρόλο, σκηνοθεσία Γιαννούλη Σαραντίδη, κοστούμια Γιάννη Τσαρούχη και σκηνικά του Κίμωνα Λάσκαρη. Στη διανομή Γιώργος Παπάς, Δημήτρης Μυράτ, Αντώνης Γιαννίδης, Θόδωρος Αρώνης.
Από τότε τα μεγαλύτερα ονόματα πέρασαν από τη σκηνή του, πλάι στην Κοτοπούλη, κυρίαρχη μέχρι το 1954 που πέθανε. Εδώ ξανάζησαν τα «Παναθήναια του '40» με την έναρξη του πολέμου, ο Λογοθετίδης γνώρισε μεγάλες επιτυχίες, ο Κάρολος Κουν έκανε τις πρώτες του σκηνοθεσίες, η Βάσω Μανωλίδου στάθηκε μια μοναδική «Ιωάννα της Λωρραίνης».
Στα χρόνια της κατοχής θριάμβευσαν τα μιούζικαλ «Καφέ Μετροπόλ», «Αλάτι και πιπέρι» με αστέρια πρόζας και μουσικού, ανάμεσα και ο Δημήτρης Χορν, ενώ τέλος του '40 οι αδελφές Καλουτά αποθεώνονται στο «Μ' αγαπά δεν μ' αγαπά».
Αργότερα ήθραν η Μελίνα Μερκούρη, η Αννα Συνοδινού, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Κατίνα Παξινού «Μπερνάρντα Αλμπα» με την Τζένη Καρέζη (Αντέλα) και τη Βούλα Ζουμπουλάκη (Μαρτίριο), η Βουγιουκλάκη ως «Κλεοπάτρα» στο πολυσυζητημένο μιούζικαλ.
Εδώ η Κοτοπούλη βράβευσε η ίδια με το έπαθλό της, την Ελλη Λαμπέτη και τη Μελίνα Μερκούρη.
Στο χώρο του σινεμά το «Σινεάκ» έπαιξε ρόλο ιδιαίτερο επί δεκαετίες, μέχρι που το κατάργησε η τηλεόραση, και για μερικά χρόνια συνδέθηκε με την Κατίνα Παξινού και τον Αλέξη Μινωτή (Βρυκόλακες, Ματωμένος γάμος, Η Ηρα και το παγώνι).
Οσο για το θρυλικό «Ρεξ», που σήμερα έγινε σκυλάδικο πολυτελείας, ήταν το Νο1 σινεμά της Αθήνας, γνωρίζοντας τις μεγαλύτερες δόξες του με τη «Σκούρας Φιλμ». Το «Αίμα και άμμος» με τον Τάιρον Πάουερ κατέρριψε το ρεκόρ εισιτηρίων (50 χιλ. η πρώτη εβδομάδα, γύρω στις 7 χιλ. εισιτήρια την ημέρα).
ΝΩΝΤΑΣ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/12/2002

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου