Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Ζέα

Ημερ. λήψης 25/10/2022.
Ο Θ. Κουτσογιαννόπουλος 
Πηγή: Facebook του σινεμά
Πηγή: από το site του σινεμά
Πηγή: Facebook του σινεμά
Πηγή google maps.
Πηγή φωτο εφημερίδα
"Τα Νέα" 23/12/1968.
Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"
28/11/1980
Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα".
Ημερ. λήψης:19/03/2011
Ημερ. λήψης: 03/12/2008

Χαρ. Τρικούπη 39, Χειμερινό. 
Λειτουργεί από το 1968 ως σήμερα με κάποιες
διακοπές. Θέσεις 330. Υπόγειο σινεμά. 

Σχόλιο Μάνου
Ζέα Ιδιαίτερος, σχετικά απόκεντρος και μικρός κινηματογράφος στο Πασαλιμάνι - της "νέας γενιάς". Συμπαθητικός, με ιδιάζουσα αισθητική και τα αναλλοίωτα στο χρόνο, τεράστια γράμματα στην πρόσοψή του. Οι θεατές του διασκέδαζαν στα διαλείμματα από τις αλλαγές χρωμάτων των φώτων του, σε μια επιδίωξη ατμόσφαιρας. Τοποθετήθηκε από την αρχή ως κινηματογράφος ποιοτικών ταινιών και κράτησε αυτήν τη θέση. Έκλεισε, άνοιξε λίγα χρόνια αργότερα σε μια νέα προσπάθεια αλλά έκλεισε ξανά.

Άρθρο από stagona4u.gr
Ας συνεχίσουμε με τα καλά νέα. Λοιπόν, αγαπητοί κινηματογραφόφιλοι σας πληροφορούμε ότι στον Πειραιά ξανάνοιξε η ΖΕΑ, αυτό το σινεμά τσέπης που τα τελευταία χρόνια ανοιγοκλείνει σταθερά. Σ'αυτό το σινεμά - Χαρ. Τρικούπη 39, στο δρόμο που βρίσκεται και το Μουσείο του Πειραιά - έχουμε δει πολλές ταινίες κάνοντας αρχή από τα εφηβικά μας χρόνια. Η ΖΕΑ ήταν και είναι ένας διαφορετικός κινηματογράφος. Πέρα από το μικρό του μέγεθος, που σε έφερνε πιο κοντά με τους άλλους θεατές, είχε μια, για τα μέτρα της εποχής, προχωρημένη διακόσμηση και το περίεργο πορτοκαλί που πρόβαλλε στην οθόνη στα διαλείμματα, του έδιναν ένα ασυνήθιστο ύφος που δεν το ξεχνούσες.
Τώρα ξανάνοιξε τις πόρτες του αφού έκανε μια ριζική ανανέωση. Η νέα του μηχανή είναι Barco 4K Ultra HD, που σημαίνει ότι προσφέρει βάθος, ευκρίνεια και ανάλυση 8εκ.pixels, που κάνει πιο απολαυστική την παρακολούθηση των ταινιών. Οι ιδιοκτήτες πρόσεξαν φυσικά και την δυνατότητα να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία της αίθουσας. Και αποφάσισαν να υιοθετήσουν την προβολή ακόμα και τριών διαφορετικών ταινιών την μέρα. Μια παιδική, μια εμπορική και μια που παίζει ανάμεσα στις εμπορικές και τις ταινίες με νόημα που λέγανε και οι παλιοί. Οπότε μαζί με το δημοτικό Σινεάκ ο Πειραιάς, που είχε πριν περίπου τριάντα χρόνια 15 σινεμά, τώρα έχει δύο και έναν - το ΑΤΤΙΚΟΝ - κλειστό. Φυσικά υπάρχει και το ΟΛΥΜΠΙΚ επί της Φίλωνος, που λειτουργεί ακόμα και παίζει κάθε μέρα τρεις σούπερ σεξ ταινίες. Τα παλιά χρόνια έπαιζε ένα πορνό, ένα καουμπόικο και ένα καράτε εναλλάξ. Πάντως, όσο στον Πειραιά ξεμπαρκάρουν ναυτικοί απ'όλον τον κόσμο περιμένοντας να ξαναμπαρκάρουν, το Ολυμπίκ δεν πρόκειται να κλείσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου