Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Τριανόν (Πατησίων)

Πηγή φωτο από το site του σινεμά.
Πηγή φωτο Velissarios Kossivakis
Πηγή: google maps
Πηγή: lifo.gr

Πηγή: "Ελευθερία
27/11/1960
Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"
29/05/1961
Πηγή: Internet

Πηγή: εφημερίδα Το Βήμα"
Ο Νίκος Κούνδουρος στο ταμείο.
Πηγή: trianon.gr
Πηγή: Internet
ΠΟΙΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ 1969
Ο Θ. Βέγγος έξω από το σινεμά ΤΡΙΑΝΟΝ στην οδό
Κορδιγκτώνος
Ημερ. λήψης: 01/04/2009


Πηγή: από περιοδικό Planet cinema
Ημερ. λήψης: 02/06/2008

Κοδριγκτώνος 21, Χειμερινό & Θερινό.
Λειτουργεί από το 1960 ως σήμερα.
Θέσεις 600. Ανοίγει η οροφή του.

ΤΡΙΑΝΟΝ, Πατησίων (Α)
Σχετικά… απόκεντρος, μιας και δεν βρισκόταν επί της Πατησίων (αυτό ήταν μειονέκτημα κάποτε) και λιγότερο επιβλητικός από τους γειτονικούς, έφερε πάντως μια πρωτιά: λανσάρισε την τεχνική της συρόμενης οροφής ώστε να λειτουργεί και το καλοκαίρι. Πολύ καλά σχεδιασμένος και εγκάρδιος, επιβίωσε, ανακαινίστηκε και κάνει μια δεύτερη καριέρα με προσεγμένο πρόγραμμα. (Μάνος)

Αναμνήσεις 
Θυμάμαι το 1984 "Τα σαγόνια του Καρχαρία νο 3". Από τις πρώτες ταινίες που παίχτηκαν με 3D και τα ειδικά γυαλιά.
Τη πρώτη του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Τα σαγόνια του καρχαρία" την είχα δε το 1975 στο εξωτερικό, στο Λονδίνο κοντά στο Bayswater. Αυτό που μου έκανε εντύπωσει ήταν τάξη στη σειρά των Άγγλων που ένας ήταν πίσω από τον άλλον, το ίδιο του συναντούσες και στις στάσεις των λεωφορείων. Το 1977 τη περιπέτεια "Ένας δολοφόνος στο πλήθος" με τον Τσάρλτον Ίστον. Το 1978 τη συνέχεια "Τα σαγόνια του καρχαρία 2".

Σχόλια
Υποβλήθηκε 02/11/2008, 07:37
Σας ανακαλυψα τυχαια και εναι καταπληκτικο το ιστολογιο. Δεν μπορουσα να φανταστω οτι υπαρχει ακομα τοσο μερακι σε αυτη την απολυτα αδιαφορη χωρα. Τα συγχαρητηρια μου και ευχαριστω για την πληροφορια για την πολυκατοικια στον ‘Παπατρεχα’, το’χα παντα απορια που γυριστηκε. Ευχαριστω πολυ φιλοι μου.


Υποβλήθηκε 06/07/2011, 10:01
υπεροχη δουλεια .. μπραβο σε οποιον το σκεφτηκε .. θα ηθελα να επισημανω , πως σε καποια τιανια του Θ.Βεγγου ,( μαλλον το “επιχειρηση γης μαδιαμ”), φαινονται πολυ καθαρα , η γκρεμισμενη “βιλλα μαργαριτα ” στην Λ.Αλεξανδρας , καθως και αλλα σημεια της Αθηνας .. ευχαριστω πολυ .

Άρθρο από εφημερίδα "Αυγή"
Όταν, τον Νοέμβριο του 1960, η πλατεία του άνοιγε για πρώτη φορά στο κοινό και η οθόνη του πρόβαλλε σε πρεμιέρα το "Ποτέ την Κυριακή", όλα έμοιαζαν ιδανικά. Και ήταν. Ο κινηματογράφος ήταν η δημοφιλέστερη διασκέδαση, οι συνοικιακοί κινηματογράφοι δεν αντιμετώπιζαν τον αθέμιτο ανταγωνισμό των πολυσινεμά και το "Τριανόν" νέο και μοδάτο, διέθετε λάμψη, αλλά και τις τελευταίες τεχνολογίες της εποχής. "Είναι ο πρώτος και τώρα πλέον, μετά το κλείσιμο του 'Αλφαβίλ' πριν δύο χρόνια, ο μοναδικός κινηματογράφος που διαθέτει συρόμενη στέγη, έτσι του δίνεται η δυνατότητα να παίζει 12 μήνες τον χρόνο", λέει ο ιδιοκτήτης του Λεωνίδας Παπαγεωργίου. Ο ίδιος μεγάλωσε μέσα στο "Τριανόν", πλάι στα πόδια του πατέρα του τον οποίο διαδέχτηκε το 1993. Έζησε τις όμορφες στιγμές του κινηματογράφου τότε που απασχολούσε δύο μηχανικούς προβολής, ταμία, ταξιθέτριες, το μπαρ λειτουργούσε ως ξεχωριστή επιχείρηση. Σήμερα ένας μηχανικός προβολής, μία εργαζόμενη στο μπαρ και ο ίδιος σε όλες τις υπόλοιπες δουλειές, εικονογραφούν όχι μόνο την κατάσταση του "Τριανόν", αλλά των περισσοτέρων συνοικιακών κινηματογράφων.
Το "Τριανόν" διατηρητέο σήμερα ως προς το κτήριο και ως προς τη χρήση του, άρχισε να κατασκευάζεται το 1958 με αρχιτέκτονα τον Ανδρέα Μεταξά και ολοκληρώθηκε το 1960. "Παρ' ότι παλιό, διατηρείται μια χαρά", λέει ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου και θυμάται πως ο πατέρας του και κάποιοι φίλοι του μηχανικοί έφτιαξαν την "ιδιαίτερη πατέντα με τα δύο τμήματα της οροφής να ανοιγοκλείνουν ταυτόχρονα", θυμάται όπως και πριν 30 χρόνια, όταν νεαρός, "με την έπαρση του γιου του ιδιοκτήτη", παρακολουθούσε μια ταινία με το κορίτσι του.

1 σχόλιο:

  1. Οφειλω να πω πως ειναι μια εξαιρετικη σελιδα -βρηκα πολλα απο τα παιδικα μου χρονια μεσα εδω ..σας ευχαριστω για το εργο που κανετε είμαι ενας απο τους 2 γιους του Αντωνη Στεργιακη. Δημητρης Στεργιακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή