Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Έλενα (Ιλίσια)

Πηγη Facebook/Τα σινεμά που αγαπήσαμε.
Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"
22/09/1980
Πηγή: Ε.Κ.Κ.Ε., 1994.
Πηγή: Ε.Κ.Κ.Ε., 1994.
Ημερ. λήψης: Χειμώνας 2009,
αριστερά η σημερινή πολυκατοικία.
Πηγή: Google maps

Αντιφίλου 47, Θερινό. 1960 - 2002. Θέσεις 700.
Έκλεισε και έγινε πολυκατοικία.
ΕΛΕΝΑ

Αναμνήσεις
Η Νατάσσα από τα Ιλίσια νοσταλγεί τις γαρδένιες που μοίραζε ο ταμίας μαζί με το εισιτήριο στο σινεμά. Είδε ένα ψυχολογικό θρίλερ με τον Ματ Ντίλον "Ένα φιλί πριν πεθάνεις", το καλοκαίρι του 1991. Μία ταινίας της σχολής του Χιτσκοκ.

Θυμάμαι καλακαίρι του 1995 τη ρώσικη ταινία "Ψεύτης ήλιος". Μία ποιοτική ταινία του Ν. Μιχάλκοφ με μεγάλη διάρκεια. Το 1989 τη ταινία "Τάκερ" του Κόπολα με τον Τζέφ Μπρίτζες. Το 1977 το ερωτικό "Σαλόν Κίτι". Το 1981 τη ταινία "Να είσαι εκεί κύριε Τσανς" με τους Πίτερ Σέλερς, Σίρλεϊ Μακ Λέιν. Το 1993 το θρίλερ "Η κίνηση του ιππότη' με τον Κριστόφερ Λαμπέρ.

Από popaganda.gr
Πρέπει να ήταν το 1979 ή το 1980. Ίσως και παλαιότερα. Ο πατέρας μου με έχει πάρει μαζί του σε θερινό σινεμά, που έχει κλείσει εδώ και καιρό. Tο όνομά του μου διαφεύγει, στην οδό Αντιφίλου ήταν, στα Ιλίσια, μερικά τετράγωνα παρακάτω από εκεί που μέναμε. Το σκηνικό της εισόδου ήταν λίγο κοινότοπο. Ένα ταμείο, κάποια σκαλάκια δεξιά που οδηγούσαν σε δύο βαριές σκούρες κουρτίνες. Πίσω τους, μια αυλή με χαλίκι και οι σιδερένιες καρέκλες με το πλαστικό κορδόνι . Κάποιοι από τα γύρω μπαλκόνια χαζεύανε και αυτοί λίγο στα μουλωχτά. Από την ταινία το μόνο που μου αποτυπώθηκε ήταν ένα μονότονο άγριο τοπίο σε χρώμα σκουριάς που ρόδιζε που και που. Και ένα ωραίο γυναικείο μπούστο τυλιγμένο σε τζήν πουκάμισο. Μετά από  χρόνια συνειδητοποίησα ότι ήταν το Zabriskie Point του Αντονιόνι. Από τότε την ταινία την έχω  δεί και άλλες φορές. Ωστόσο πάντα αναζητώ αυτή την παιδική ανάμνηση,  την αίσθηση του τοπίου και την ανάμνηση του μπούστου που ήταν η πρώτη μου γνωριμία με τον κινηματογράφο, και η πρώτη μου γνωριμία με το θερινό σινεμά επίσης.

1 σχόλιο:

  1. Καλησπερα,
    Αν και 2.600 χλμ μακρια και μερικες δεκαετιες αργοτερα, ακομα θυμαμαι το Ελενα,το Αλεξ, Τη Νιοβη (τσαμπα σινεμα απο την ταρατσα της πολυκατοικιας απεναντ),την Ανοιξη, την Αλεκα, το Αθηνά, το Αιφελ (γουδι). το Ελυζε (που ειχε και λεσχη τρόμου καθε παρασασκευη δηλ. μετα την κανονικη ταινια εβλεπες με το ιδιο εισητηριο και τις επομενες 3 τρομου)... Παλια μου γειτονια ωραιο που τα θυμαται ομως και καποιος.... ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή