Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Ελυζέ (Ιλίσια)

Πηγή google maps.
Πηγή google maps.

Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"
09/02/1970
Ημερ. λήψης: 20/11/2011
Ημερ. λήψης: 16/02/2009
Ημερ. λήψης: 05/08/2008
1969 - 1988.  Ένα χρόνο λειτούργησε ως θερινό, άνοιγε 
κάποια παράθυρα στα πλάγια. Ημιυπόγειος. 
Από τα τέλη δεκαετίας 80 λειτούργησε ως θέατρο.
Ξαναλειτούργησε ως σινεμά 2021 - 2022.

ΕΛΥΖΕ, Ιλίσια (Β)

Μικρός, αδιάφορος κινηματογράφος, που έγινε γνωστός μετέπειτα με μεταμεσονύκτιες προβολές cult ταινιών και αργότερα με ταινίες σεξ. Έχει μετατραπεί σε θέατρο. (Μάνος)

Σχόλιο Μάνου
Ελυζέ
Μικρός κινηματογράφος που θα τον χαρακτηρίζαμε "συνοικιακό" λόγω της πολύ φτωχής αισθητικά κατασκευής του. Παράγωνη αίθουσα με μικροσκοπικό εξώστη, μουσαμαδένια καθίσματα και πλευρικά παράθυρα για λειτουργία και τα καλοκαίρια, κάτι όμως που δεν λειτούργησε και τα παράθυρα (από τα οποία θα έβλεπες αφ' υψηλού την πλατεία, που λόγω ανωφέρειας του εδάφους μοιάζει με ημιυπόγεια) έχουν σφραγιστεί.
Το Ελυζέ ξεκίνησε ως Β προβολής χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία: από τη μια το ότι άνοιξε σε λάθος εποχή και από την άλλη το ότι δεν διέθετε κάτι ελκυστικό. Ακολούθησαν διακυμάνσεις στον προγραμματισμό του (είτε με ταινίες σεξ είτε με cult ταινίες και μεταμεσονύχτιες προβολές) που και αυτές δεν απέδωσαν.
Ίσως το μικρό μέγεθος του Ελυζέ να συνέβαλε στο να μην αλλάξει ριζικά χρήση ο χώρος του. Μετατράπηκε σε θέατρο και φιλοξενεί θιάσους που απευθύνονται σε περιορισμένο κοινό.

Αναμνήσεις
Ο Θοδωρής από τα Ιλίσια θυμάται τη ταινία "Η συμμορία των σικελών" με τους γάλους σούπερ σταρ Αλέν Ντελόν και Ζαν Γκαμπέν, κάπου το 1969. Ήταν μια κλασσική γαλλική αστυνομική ταινία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου