Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ρεξ (Μαρούσι)

Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα" 28/05/1984
Πηγή: Internet
Πηγή: amaroussion.blogspot
Δ. Ράλλη 7 & Χατζηαντωνίου, Θ Θερινό.
Λειτουργεί από το 1946 - 1964 σε ιδιοκτησία
Αφων Πολυδώρη. Μετά άλλαξε ιδιοκτήτες και έκλεισε
το 1990. Θέσεις 1000. Γκρεμίστηκε το 1990. 
ΡΕΞ 


Σχόλιο από amaroussion.blogspot 

Το ΡΕΞ Αμαρουσίου, ήταν δημιούργημα των αδελφών Πολύδωρου (Αντώνη και Δημήτρη, ο οποίος ήταν και μηχανικός προβολής, ενώ ο θόδωρος διατηρούσε το μπαρ του κινηματογράφου), οι οποίοι το λειτούργησαν από το 1946 μέχρι και το 1964. Στη συνέχεια άλλαξε πολλά χέρια μέχρι να καταλήξει πολυκατοικία.
Το ΡΕΞ κατεδαφίστηκε το 1990, θυσία στο βωμό της αντιπαροχής. Μαζί του γκρεμίστηκε ένας ολόκληρος τρόπος ζωής. Το καλοκαιρινό σινεμαδάκι. Ο καλύτερος και φτηνότερος τρόπος διασκέδασης για πολύ κόσμο. Μιας διασκέδασης που όσο πάει και σπανίζει, για να μην πούμε ότι εκλείπει μπροστά στην επέλαση των multiplex.
Οι ασπρόμαυρες και αργότερα οι έγχρωμες εικόνες, η πάνινη πολυθρόνα, το χαλίκι στην πλατεία, η μυρωδιά από το αγιόκλημα και το γιασεμί, το νυχτερινό αεράκι καθώς και ο κλασικός πασατέμπος ήταν οι βασικοί συντελεστές της διασκέδασης των ανθρώπων της εποχής και το απολάμβαναν με όλες τους τις αισθήσεις: Όραση, ακοή, όσφρηση, γεύση και αφή (όταν επρόκειτο για ερωτευμένα ζευγαράκια που τα εξυπηρετούσε το σκοτάδι).
Το ΡΕΞ Αμαρουσίου είχε και ένα άλλο πλεονέκτημα απέναντι σε πολλούς άλλους κινηματογράφους: Η σκηνή του (επειδή ήταν κατασκευασμένο για να δέχεται και θεατρικές παραστάσεις) βρισκόταν προς την ανατολή. Έτσι, όταν είχε φεγγάρι, οι θεατές το απολάμβαναν να βγαίνει πίσω από την οθόνη για να ακολουθήσει το δικό του μονοπάτι μεσ’ τη νύχτα. Καλοκαιρινά βράδια σε όλο τους το μεγαλείο! Γλυκές αναμνήσεις, πλέον.

Αναμνήσεις
Θυμάμαι το καλοκαίρι του 1976 "Η τυχερή κυρία". Μία ταινία με καλό καστ αλλά μικρό αποτέλεσμα. Το σινεμά ήταν ωραίο και αρκετά γεμάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου