Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Κάτια (Νέα Πεντέλη)

Πηγή φωτο fb/Αναστάσιος Πατσίκας
Θερινό. κοντά στη πλατεία, 1953 - 1969.  Πρώτη
ιδιοκτησία Ζήση Πάτσικα και μετά Λ. Σκλάβου.
Πηγή: Εφημερίδα "Τα Νέα" 16/06/1966.
Αυτή πάνω-κάτω ήταν η ζωή στη Νέα Πεντέλη όταν εγκαταστάθηκε ο Ζήσης με την οικογένειά του και έφτιαξε το σπίτι του στο οικόπεδο, που είχε αγοράσει από τον τοπικό οικοδομικό συνεταιρισμό. Και δεν άργησε να ταράξει τα ήρεμα νερά του χωριού ο Ζήσης με την τολμηρή για τότε απόφασή του να φτιάξει θερινό κινηματογράφο, όχι μόνο γιατί του άρεσε σαν ιδέα, αλλά και για να έχει ένα πρόσθετο έσοδο μιας και η οικογένειά του όλο και περισσότερες ανάγκες είχε. Το οικόπεδο ήταν αρκετά μεγάλο στο κέντρο του χωριού, δίπλα στην πλατεία και η πρόσβαση των κατοίκων στο σινεμά ήταν πολύ εύκολη. «ΣΙΝΕ ΚΑΤΙΑ» τον ονόμασε από το όνομα της γυναίκας του, στο όνομα της οποίας ήταν και η άδεια λειτουργίας, αφού ο Ζήσης ήταν ακόμη στην Αεροπορία. ΄Εφτιαξε την ξύλινη οθόνη με την βοήθεια του ανεψιού του Νίκου Μόζα που υπηρετούσε σμηνίτης στη μονάδα του και ήξερε από ξυλουργικές εργασίες, τοποθέτησε το λευκό πανί, κατασκεύασε με τοπικούς κτίστες την καμπίνα του κινηματογράφου, αγόρασε μηχανή προβολής, έστρωσε με χαλίκι το έδαφος του σινεμά και τοποθέτησε καρέκλες για τους θεατές, καμιά διακοσαριά. Φύτεψε γύρω-γύρω γιασεμιά και αγιόκλημα που μοσχοβολούσαν και με μια γρήγορη εκπαίδευση πήρε άδεια μηχανικού προβολής καθώς και δίπλωμα πυροσβέστη που χρειαζόταν στον κινηματογράφο και ξεκίνησε. Οι ρωσικές ταινίες έκαναν θραύση εκείνη την εποχή και ο Ζήσης βρήκε τον τρόπο να τις προμηθεύεται από τις κινηματογραφικές εταιρίες που είχαν την εκμετάλλευση στην Ελλάδα.
Πλημμύριζε ο κόσμος της Νέας και Παλιάς Πεντέλης και των γύρω περιοχών (Μελίσσια, Μαρούσι μέχρι και από το Χαλάνδρι ερχόταν κόσμος) τα σαββατοκύριακα τον κινηματογράφο για κάμποσα χρόνια. Στο ταμείο ο Χρήστος που είχε βγει από το νοσοκομείο, στο μπαρ με τις πορτοκαλάδες, τα σινάλκο και τις τυρόπιττες ο Μιχάλης, στους διαδρόμους του κινηματογράφου με τα καλαθάκια, λίγο αργότερα, ο Τάσος και ο Μίμης που διαλαλούσαν το….εμπόρευμά τους «φυστίκια, στραγάλια, πασατέμπο ορίστε!», στην καμπίνα προβολής ο Ζήσης και στην γενικότερη εποπτεία η Καίτη.


1 σχόλιο:

  1. Ο θερινός κινηματογράφος "ΚΑΤΙΑ" ιδρύθηκε από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου Ζήση Πατσίκα, αξιωματικό της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας τότε, το 1953, που είχε κολλητά και το σπίτι του, τριάντα μέτρα από την πλατεία. Στη "Μαγεμένη Λίμνη", τριακόσια μέτρα πιο πάνω, ο Ζήσης Πατσίκας γύρισε την ταινία "Οιδίπους Τύραννος" που έμεινε στη μέση. Το παλάτι του Οιδίποδα βρίσκεται κάτω από τα μπάζα που έπεσαν για να γίνει η λίμνη γήπεδο (περιβαλλοντολογικό έγκλημα!). Η οικογένεια του Ζήση Πατσίκα βρίσκεται από το 1961 στην Ημαθία (Βέροια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή